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Deputy General Manager, Securities and Exchange

Compliance and Monitoring Division-1 Board of India
Corporation Finance Department
SEBI/HO/CFD/CMD1/OW/P/2020/19620/1
November 18, 2020
Shri Vivek Jain
Company Secretary & Compliance Officer
8/1 Lal Bazar Street,
Bikaner Building,3™ Floor,
Kolkata — 700001

Sir,

Sub: Request for Informal Guidance by way of interpretative letter under the SEBI
{Informal Guidance) Scheme, 2003

1. This has reference to your letter dated October 06, 2020, requesting an interpretative
letter under the Securities and Exchange Board of India {Informal Guidance) Scheme,
2003 (‘scheme’).

2. In your letter under reference you have, inter alia, represented as under:

a. The equity shares of Manaksia Aluminum Company Limited (‘MACL’ or ‘the
Company’) are listed on BSE and NSE.

b. The composition of the board of directors of the Company, as on date, is as

under:
Sr.No. | Name Designation/category
1 Mr. Ajay Kumar Chakraborty NE- ID- Chairman
2 Mr. Chandan Ambaly NE-ID
3 Mr. Shuvendu Sekhar Mohanty NE-ID
4 Ms. Supriyt Biswas Woman- ID
5 Mr. Dipak Bhattacharjee ED-non promoter
6 Mr. Sunil Kimar Agarwal MD- promoter director
7 Mr. Vineet Agrawal NE-NI promoter director
] Mr. Aniruddha Agrawal NE-NI promoter direcior

NE- Non-executive, ID - independent director, ED- Executive director, MD — Managing

Director, NI — non independent
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¢. The remuneration / salary to the MD & ED is paid by the Company in adherence
with the applicable limit as specified under schedule V, part Il, section Il {viz.,
remuneration payable by companies having no profit or inadequate profit
without Central Government approval) of the Companies Act, 2013
{‘Companies Act’) and rules made thereunder, for the time being in force.

d. Further, MD/ED are not paid any amount as fees or compensation including
any profit percentage, incentive, retirement benefit, sitting fees, any fees in the
form of extra service, etc., apart from monthly salary.

e. As on date, the Company has only one executive promoter director and the
Company proposes to appoint one more executive promoter director on its
board, with similar terms and conditions regarding remuneration.

f. In case the new executive promoter director is appointed within the limits as
‘prescribed in the Companies Act including provisions of schedule V, part |l
section Il, approval is required by way of ordinary resolution in general meeting
only.

g. In terms of regulation 17(6)(e) of SEBI (Listing Obligations and Disclosure
Requirements) Regulations, 2015 (‘'LODR Regulations’), it is understood that
in case the listed entity has one executive promoter director, it can pay upto
2.5% of the net profits or rupees 5 crore, whichever is higher, without passing
a special resolution. In case of more than one such director in the entity, there
is only a limit of 5 per cent of the net profits and absolute limit is not specified.

h. Currently, the Company has only one executive promoter director, whose
remuneration is INR 126 lakh and is within the upper limit of clause (i) of
regulation 17(6) (e} of LODR Regulations. With appointment of one more
executive promoter director, the Company is required to comply with clause (i)
of regulation 17(6) (e) of LODR Regulations.

i. Further, the said regulation becomes applicable only if any fees or
compensation is payable to executive promoter director apart from the
customary monthly salary. It is noted that the term fees or compensation as
mentioned in regulation 17(6)e) is different and over and above the normal
remuneration being paid to the executive directors.

3. On the basis of the above, you have sought guidance under the Scheme on:

a. whether the aforementioned regulation would be applicable on the Company,
if it appoints another executive promoter director by passing ordinary resolution
and receiving only customary monthly salary and not receiving any fees or
compensation in adherence with the applicable limit or ordinary resolution as
specified under schedule V, part |l, section lil of the Companies Act and rules

made thereunder; %
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b. is the upper limit of INR 5 crore as mentioned in clause (i) of regulation 17(6)
(e) of LODR Regulations, for remuneration, also applicable if remuneration is
paid to more than one executive promoter director under clause (ii) of regulation
17(6) (e) of LODR Regulations;

c. whether the Company shall be required to pass a special resolution under
clause (ii) of regulation 17(6) (e) of LODR Regulations for appointment of one
more executive promoter director if the aggregate remuneration payable to all
executive promoter directors exceeds 5 per cent of the net profits or an
absolute aggregate limit of INR 5 crore shall also become applicable as
mentioned in clause (i) of the said regulations.

In this regard, it may be noted that we have considered the submissions made by you
in your letter under reference and without necessarily agreeing with your analysis,
given in the above mentioned letter, our views on the queries raised by you are as
follows:

a. The following provisions of the LODR Regulations are applicable to the case
under reference:

Regulation 17(6) (e) of Ll ODR Regulations:

‘the fees or compensation payable to executive directors who are promoters or
members of the promoter group, shall be subject to the approval of the
shareholders by special resolution in general meeting, if-

i. The annual remuneration payable to such executive director exceeds
rupees 5 crore or 2.5 per cent of the net profits of the listed entity,
whichever is higher; or

ii. Where there is more than one such director, the aggregate annual
remuneration to such directors exceeds 5 per cent of the net profits of
the listed entity:

Provided that the approval of the shareholders under this provision shall be

valid only till the expiry of the term of such director.

b. Section 2(78) of the Companies Act defines remuneration as any money or its
equivalent given or passed to any person for services rendered by him and
includes perquisites as defined under the Income-tax Act, 1961 (43 of 1961).
Remuneration as defined under the Companies Act is an all-inclusive definition
which encompasses any money or its equivalent given to any person for services
rendered and also includes perquisites. Therefore, if not explicitly excluded, the
remuneration would include salary, fees, commission, stock options, etc. or any
money or its equivalent in whatever manner given to any person for the services

rendered. %
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Continuation :

c. Any listed entity is required to comply with the provisions of LODR Regulations
in addition to the provisions of the Companies Act Therefore, Regulation 17(6)
(e) of LODR Regulations would be applicable to the Company, in case the
remuneration paid to such directors is beyond the specified limits and the
Company is required to take approval of shareholders by special resolution in
a general meeting, notwithstanding the adherence with the applicable limit of
Ordinary resolution as specified under Schedule V, Part ll, Section Il .

d. Further, clause (ii) of regulation 17(6) (e) of LODR Regulations prescribes only
a percentage limit (i.e. where there are more than one executive directors who
are promoters or members of the promoter group, the aggregate annual
remuneration to such directors exceeds 5 per cent of the net profits of the listed
entity) and no absolute limit has been specified.

e. In case if the aggregate remuneration payable to all executive promoter
directors exceeds 5 per cent of the net profits, the Company shall be required
to pass a special resolution under clause (ii) of regulation 17(6) (e) of LODR
Regulations, subject to the condition that such approval of the shareholders
shall be valid only till the expiry of the term of such directors.

5. The above position is based on the information furnished in your letter under reference.
Different facts or conditions might lead to a different result. Further, this letter does not
express a decision of the Board on the questions referred.

6. You may also note that the above views are expressed only with respect to the
clarification sought in your letter under reference with respect to the LODR Regulations
and do not affect the applicability of any other law or requirements of any other SEBI
Regulations, Guidelines and Circulars administered by SEBI or of the laws
administered by any other authority.

Yours faithfully,

Amy Menon



